Log in op Mijn VVD

VVD en PvdA willen ZoRo-buslijn doortrekken

De PvdA en VVD in Zoetermeer stellen voor om, wanneer het station Lansingerland-Zoetermeer in bedrijf is, de bestaande ZoRo-buslijn 170 vanaf station Rodenrijs door te trekken naar Schiedam, via Rotterdam/The Hague Airport. Zij vragen het college van Zoetermeer zich hiervoor sterk te maken.

“Er ligt een plan om in de toekomst de huidige ZoRo-busverbinding Zoetermeer-Rodenrijs te gaan vervangen door een lightrailverbinding. Het idee is om deze lightrail bij het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer te laten aansluiten op de RandstadRail/sneltram uit Zoetermeer/Den Haag en op het NS-spoor naar Gouda/Utrecht en Den Haag”, licht VVD-fractievoorzitter Jan Iedema toe. “Dat is een goede zaak, maar het duurt natuurlijk nog wel een aantal jaren voordat die lightrailverbinding er is”.

Vanaf december 2018 is het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer in bedrijf. De ZoRo-buslijn 170 gaat daar stoppen. “PvdA en VVD stellen voor om vanaf het huidige eindpunt station Rodenrijs deze lijn door te trekken naar Rotterdam The Hague Airport en vervolgens via de bedrijventerreinen in Overschie & Spaansepolder naar Schiedam Centraal Station. Wij willen dat het college zich hier sterk voor maakt in de regio”, aldus Iedema.

“Een nieuwe lightrailverbinding sluit aan bij de stijgende vraag naar snel en comfortabel openbaar vervoer, maakt de bouw van nieuwe woningen en de ontwikkeling van bedrijvigheid aantrekkelijk en zorgt voor een goede verbinding tussen verschillende OV-knooppunten en belangrijke bestemmingen aan de noordrand van Rotterdam”, vult PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt aan. “Schiedam Centraal Station is weer een belangrijk knooppunt voor de metroverbindingen naar Spijkenisse en Hoek van Holland. Zo verbeteren we de dienstverlening aan de reizigers. De benodigde wegeninfrastructuur ligt er al goeddeels. Er kan gereden gaan worden met elektrische gelede bussen die veel meer capaciteit, duurzaamheid en comfort bieden dan de huidige bussen”.


De PvdA en VVD in Zoetermeer stellen de volgende vragen aan het college:

  1. Deelt het college het idee van PvdA en VVD om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het doortrekken van ZoRo-bus 170 van Rodenrijs via Rotterdam The Hague Airport naar Schiedam, dit vooruitlopend op een mogelijke lightrail verbinding in de toekomst?
  2. Is het college bereid om dit onderzoek te agenderen bij de Vervoersautoriteit van de Metropoolregio, vervoerder RET, de gemeenten Lansingerland, Rotterdam en Schiedam en Rotterdam The Hague Airport?
  3. Is het college bereid om ook de provincie Zuid-Holland bij dit onderzoek te betrekken in verband met mogelijke subsidiemogelijkheden met betrekking tot de aanpassing van de infrastructuur?
  4. En kan het college aangeven op welke termijn dit allemaal zou kunnen plaatsvinden?