Log in op Mijn VVD

Internationale Vrouwendag

8 maart internationale vrouwendag. Ik lees het al op de kalender als ik nog wankel naar beneden strompel en even later in de auto op de radio is het overal. Vrouwendag.

Ik vind het prima. Ik ben gek op vrouwen. Altijd al geweest. Het zullen mijn anti-macho genen wel zijn, maar in zo’n masculien gezelschap waarin altijd even gekeken moet worden ie er bovenop de rots zit, of waarin de ene schunnige opmerking de andere opvolgt sla ik altijd een beetje dicht. Met vrouwen heb ik dat nooit. Op de een of andere manier klikt dat altijd wel. Een collega van me gaf als verklaring dat ik eruit zie als een knuffelbeer van 1.90m, maar of ik met die kwalificatie nou zo blij moet zijn?

Maar goed. Vrouwendag. Een hele dag voor hun alleen.

Waarom eigenlijk denk ik ineen: We zijn toch allemaal gelijk, waarom dan een vrouwendag.

Nieuwsgierig geworden stel ik mijn eigenlijke werk wat uit en googel eens in het rond. Ik ben duidelijk niet de eerste die vraagtekens zet bij het fenomeen. Minister de Geus zei al in 2003: “De emancipatie is voltooid”.

Maar is dat wel zo?

Sinds de #metoo discussie lijkt dat verder weg dan ooit. Nog steeds komen er weinig vrouwen door het glazen plafond. En ondanks werd ik zelf ook met stomheid geslagen toen iemand in een sollicitatiegesprek aan een vrouw vroeg of ze zwanger wilde worden. WAT?? Dat vraag je toch niet. Mij is nog nooit gevraagd of ik vader wilde worden. Doe normaal.

 

MMM. Ik kom er eigenlijk steeds meer achter dat wat ik normaal vind eigenlijk best vreemd is. Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen gelijk is, maar dat is kennelijk niet zo. Nog niet. Nog lang niet misschien. Hier hebben we het nog goed, maar er zijn hele windstreken waar de vrouw nog onderdrukt wordt.

 

Eigenlijk zou morgen weer vrouwendag moeten zijn, en de dag daarna net zo lang tot wij mannen het niet meer voor het zeggen hebben. Met die verantwoordelijkheid, daar gaan we niet zo slim mee om.

 

Voor mij is iedereen gelijk.

Behalve thuis dan, daar is duidelijk iemand anders het verstandigst :)

 

Jan Iedema

fractievoorzitter | VVD Zoetermeer