Log in op Mijn VVD

VVD: legaal vuurwerk afsteken is een feest en moet dat blijven

Voor de Zoetermeerse VVD is Oud & Nieuw het grootste feest in zowel Zoetermeer als in de rest van Nederland. Het feest waarmee we samen met familie, vrienden en buurtgenoten het nieuwe jaar inluiden. Het is ondertussen een ware traditie in Nederland om dat met oliebollen, champagne èn vuurwerk te doen, aldus VVD Fractievoorzitter Rob Duiven die tijdens het raadsdebat op 13 mei het woord voerde. 

Vuurwerk is een vast onderdeel van het Oud & Nieuw-feest geworden. Natuurlijk is het voor de Zoetermeerse VVD essentieel dat het afsteken van vuurwerk op legale wijze gebeurt en dat alleen legaal vuurwerk afgestoken wordt. 'Een verhoudingsgewijs kleine groep inwoners van onze stad misdraagt zich tijdens oud en nieuw. Ze kopen illegaal, zwaar en dus gevaarlijk vuurwerk en ze steken dat af op de dagen voor de jaarwisseling. Ze vernielen andermans eigendommen en zorgen voor overlast. Deze overlastgevers moeten aangepakt worden en daar is nu al wet- en regelgeving voor. Deze wet- en regelgeving moet gehandhaafd worden, aldus fractievoorzitter Rob Duiven: 'maar is overtreding hiervan een reden om daarom vuurwerk volledig te verbieden? Nee, zeker niet. De goeden horen namelijk niet onder de kwaden te lijden.'

Overlastgevers moet je aanpakken, niet de onschuldige inwoners. Het vroegtijdig afsteken en gebruiken van illegaal vuurwerk is verboden, in Nederland en dus ook in Zoetermeer. Dat moet aangepakt worden, maar we moeten een unieke traditie niet de nek omdraaien. Oud & Nieuw met vuurwerk hoort bij Nederland, hoort bij Zoetermeer!