Log in op Mijn VVD

VVD Zoetermeer: nu al blauwalg?

'Nu al blauwalg?', spreekt VVD-raadslid Jan Willem Schotel zijn verbazing uit. De Zoetermeerse VVD heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over de aanwezigheid van blauwalg in de Zoetermeerse Plas. Er geldt sinds 29 mei 2019 een negatief zwemadvies voor de speelvijver bij het Noord Aa. 

Jan Willem Schotel: 'Komend Hemelvaartsweekend tikt de thermometer misschien wel de 25 graden aan. Nog voordat dit moment daar is, blijkt uit een bericht op de website van de gemeente dat er nu al, voordat het warm is, blauwalg in de Zoetermeerse Plas aanwezig is. Wat gaat het college doen om het waterschap in de actiestand te krijgen om de blauwalg nu echt effectief aan te pakken bij het Noord Aa? Als dit zo doorgaat kunnen Zoetermeerders de hele zomer geen gebruik maken van de speelvijver'.

Blauwalg is al jaren een terugkerend probleem in de Zoetermeerse Plas Vrijwel elk jaar hebben bezoekers te maken met deze plaaggeest die vervelende klachten als diarree, maagklachten en huidirritatie kan veroorzaken. Afgelopen jaar werd de blauwalg in de Speelvijver op een nieuwe manier aangepakt: de speelvijver werd afgesloten met grote schermen die onder water de algen tegen hielden. Daarnaast werd gewerkt met waterstofperoxide bestrijding van de blauwalg, waardoor in de hete zomer van 2018 het water van de Speelvijver het grootste deel van de zomer vrij was van blauwalg.