Log in op Mijn VVD

Een Leven Lang Leren is investeren in jezelf en in jouw toekomst

 

Op maandag 29 heeft de gemeenteraad de VVD-motie 'Een leven lang leren' aangenomen. VVD-raadslid Thera Hoekstra licht de strekking en het belang van deze motie toe. 'Ik heb vier jaar lang goed gezorgd voor mezelf: regelmatig gesport, gezond gegeten en genoeg rust gepakt. Het resultaat mag er zijn, ik ben superblij met het resultaat! Eindelijk klaar, nu hoef ik dit nooit meer te doen!'. Als u deze tekst tegen zou komen op sociale media, zou u het hier dan mee eens zijn? Waarschijnlijk niet. Iedereen begrijpt dat je je hele leven lang goed voor jezelf moet zorgen. Na vier jaar stoppen is een garantie om later gezondheidsproblemen te krijgen. Waarom is het dan wel normaal om te denken dat je na vier jaar studeren genoeg hebt geleerd in een beroepsopleiding, hbo of universitaire studie om de rest van je werkzame leven op te teren? Dit is een achterhaalde gedachte die helaas nog bij veel mensen leeft. Een Leven Lang Leren is het antwoord: net zoals je leven lang goed voor jezelf zorgen belangrijk is voor je gezondheid, is je leven lang bijleren goed voor je arbeids- en carrièreperspectief. Het is investeren in jezelf en in jouw toekomst.

Tijdens je opleiding in het voortgezet onderwijs leer je de basiskennis, -kunde en -vaardigheden die je in de toekomst nodig gaat hebben in je gekozen beroep of vakgebied. Zo kun je starten met je carrière, beginnen aan je eerste baan. Dit is vaak nieuw en spannend en je merkt dat je genoeg uitdagingen hebt. Na een paar jaar verandert dit. Je hebt ervaring opgedaan, weet waar je mee bezig bent, je hebt zelfvertrouwen, maar er begint wat te kriebelen: het wordt tijd voor wat nieuws. Vaak gaan mensen dan op zoek naar een nieuwe baan of solliciteren ze op een hogere functie binnen het bedrijf of instelling waar ze werken. Soms lukt dit, maar al te vaak word je afgewezen voor banen waarvan je weet dat je hier geweldig goed in zou zijn. Waar ligt dit aan? Natuurlijk zijn hier veel antwoorden op te geven, het is ook afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en de functie waarop je solliciteert, maar een van de bekende redenen is dat er anderen zijn die betere papieren hebben voor die baan: ze hebben een andere, nieuwere of hogere studie afgerond en/of hebben meer ervaring. Je kunt dan bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt dit leermoment ook omzetten in actie en zelf weer verder gaan leren: een cursus of workshop volgen of een (deeltijd-)opleiding starten, zodat jij bij de volgende sollicitatie de kandidaat bent met de beste papieren. 

De hierboven geschetste situatie is natuurlijk niet op iedereen van toepassing: er zijn ook genoeg mensen die blij zijn met de baan die ze hebben. Ze willen helemaal geen hogere functie en zijn tevreden bij het bedrijf of instelling waar ze werken. Aan de ene kant is dit prachtig, want tevreden zijn in het leven is een groot goed. Aan de andere kant weten we ook dat de wereld voortdurend verandert: er worden constant nieuwe uitvindingen gedaan, nieuwe ideeën worden ontwikkeld en er wordt geïnnoveerd in alle sectoren. Als je niet op de hoogte blijft van alles dat verandert of vernieuwt, loop je als werknemer al snel achter de feiten aan. Zelfs je huidige baan zal veranderen en je zult bij moeten leren om bij te blijven. Ook hier komt een Leven Lang Leren om de hoek kijken: met bijvoorbeeld bijscholingscursussen en opleidingen binnen het bedrijf blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen je vakgebied.

Ook verdwijnen er banen en komen er nieuwe banen en sectoren bij op de arbeidsmarkt. Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen binnen vele sectoren, maar dit was daarvoor ook al aan de gang. Door technologische ontwikkelingen zijn fabrieksbanen bijvoorbeeld overgenomen door computers en robots. Als je dan je baan verliest, zul je niet makkelijk meer aan een nieuwe baan komen. Een uitkering is dan het vangnet dat we in Nederland hebben, maar daar wil je ook niet je hele leven van afhankelijk zijn. Niet alleen is een uitkering geen vetpot, maar werken levert zoveel meer op dan alleen geld. Het geeft het gevoel nuttig te zijn, een bijdrage te leveren aan de samenleving. Het brengt sociale contacten en vriendschappen met zich mee. Het geeft een gevoel van trots wanneer je voor jezelf en, wanneer je dat hebt, je gezin kunt zorgen. Dit zijn allemaal heel goede redenen om weer aan het werk te komen, maar hoe? Zoals u ondertussen al verwacht, komt ook hier weer het Leven Lang Leren om de hoek kijken. Door nieuwe kennis, kunde en vaardigheden te leren, heb je weer meer kans op de arbeidsmarkt. Opeens ben je interessant voor andere werkgevers en kun je op meer banen solliciteren. 

Het maakt al met al dus niet uit wat je huidige situatie is. Of je nu net begonnen bent met werken, al een tijd werkzaam bent of je baan kwijt bent geraakt: een Leven Lang Leren is altijd een goed idee. Investeer in jezelf en in jouw toekomst!