Log in op Mijn VVD

VVD-wethouder Marc Rosier in Goedemorgen Nederland: gemeenten in verzet

Gemeenten hadden al grote financiële problemen vóór de start van de coronacrisis, en maken nu alleen maar meer kosten terwijl ze veel inkomsten mislopen. Daarom slaken zij de zoveelste noodkreet. Tweede Kamerlid Harry van der Molen beklemtoont in Goedemorgen Nederland dat als er niets verandert, de gemeentelijke rekening uiteindelijk bij de inwoners komt te liggen: 'Ik wil niet dat dit een soort ondergeschoven kindje wordt'. Dat merkt ook Marc Rosier, wethouder Financiën in Zoetermeer: 'De kosten voor de zorg en de schuldhulpverlening en het armoedebeleid nemen door de tweede golf alleen maar toe', zegt hij: 'Dat is eigenlijk onhoudbaar voor ons. De afgelopen jaren hadden we juist te weinig geld, en hebben onze inwoners gemerkt dat we minder geld hebben voor bibliotheken en voor het vegen van de straat'. Om die reden heeft de gemeente Zoetermeer de parkeertarieven flink moeten verhogen. 'Mogelijk zullen we weer moeten bezuinigen, maar dat wil niemand. Dat kan niet, en daarom moet het kabinet in actie komen. Sterker nog, als dat niet gebeurt, als het Rijk de gemeente als kostenpost blijft zien, weet ik zeker dat alle gemeenten in verzet gaan komen want we houden het niet meer vol'. Kijk het interview terug op Goedemorgen Nederland.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet al bekend dat het Rijk de gemeenten in 2020 gaat steunen met een bedrag van zo’n 1,5 miljard euro. 'Dat is heel goed', zegt Van der Molen: 'Maar niet genoeg. Dat is eigenlijk een bedrag dat alleen maar de gederfde inkomsten en de extra uitgaven dekt. Daarmee wordt het structurele geldtekort van de gemeenten dus niet opgelost, en het geeft 'helaas' ook aan dat de minister onvoldoende zicht heeft op de omvang van het probleem. Corona is gewoon een rekening te veel geweest voor gemeenten'.

'Gemeenten verzorgen heel veel dingen waar we allemaal van profiteren', zegt Van der Molen. 'Het afval wat opgehaald wordt, andere voorzieningen, maar die moeten wel betaald worden. Wanneer gemeenten dus te lang in de financiële problemen komen, gaan de inwoners dat uiteindelijk merken. De gemeente gaat volgend jaar kijken: hoe krijg ik mijn begroting rond? Er zijn maar weinig keuzes. Of de belastingen gaan omhoog, of je krijgt de vraag of bijvoorbeeld de bibliotheek open kan blijven. Als die dicht gaat denk je: ik blijf wel belasting betalen, maar wat krijg ik ervoor terug?'

Bron: WNL Goedemorgen Nederland, 14 oktober 2020 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.npostart.nl/goedemorgen-nederland/14-10-2020/POW_04776416