Log in op Mijn VVD

Gemeentelijke belastingen (eindelijk) gespreid betalen

'Op 19 april 2017 deed ik als spiksplinternieuw lid van de VVD mee aan een sessie over het verkiezingsprogramma van de Zoetermeerse VVD. Thema van de avond: Financiën. Als enthousiaste nieuweling had ik me suf gezocht naar dingen die beter konden op het gebied van financiën en na wat zoeken kwam ik op mijn inbreng van de avond. De belastingtermijnen. I know, exciting!, aldus inmiddels VVD-raadslid Jeffrey van Gils. In Zoetermeer is het namelijk zo dat men de belastingen of in één keer kon betalen of in maximaal 6 maanden. Inwoners betalen dan die 6 maanden het dubbele tarief en de andere 6 maanden van het jaar betaal je dan niets. Jeffrey van Gils: 'Dat vond ik raar, waarom kan dat niet gewoon per maand? Per maand betalen is namelijk niet alleen heel normaal in het bedrijfsleven en bij andere overheden, zoals bijvoorbeeld bij de motorrijtuigen- en loonbelasting, maar het helpt heel veel mensen ook bij het grip houden op hun uitgaven. Na 6 maanden geen afrekening te hebben gezien vergeten veel mensen dat er in maart ook weer de gemeentelijke belastingen aankomen. Dat is zuur, want niet alleen moet je vervolgens 6 maanden dubbel betalen, maar als je er geen rekening mee hield is het geld er misschien wel helemaal niet'.
'Nou ben ik een liberaal in hart en nieren, en vind ik het ook wel een beetje je eigen schuld als je er geen rekening mee hebt gehouden, maar dat betekent niet dat de gemeente niet hun best kan doen om het te voorkomen. Het scheelt de gemeente ook een bak met geld als deze mensen daardoor niet in schuldhulpverlening of erger terechtkomen. En voor de rest van ons is per maand betalen op zijn minst overzichtelijker dan het systeem dat we nu hebben', zo stelt hij: 'En met het gejatte motto ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ deed ik in het voorjaar met succes een poging om mijn voorstel uit 2017 werkelijkheid te maken'.
 
Inmiddels zijn ruim 3,5 jaar verstreken en heeft de gemeenteraad deze week de mogelijkheid om per maand belastingen te betalen vastgelegd in de gemeentelijke belastingverordeningen. Jeffrey van Gils: 'En dat betekent dat iedere Zoetermeerder vanaf volgend jaar de belastingen per maand kan betalen'.