Log in op Mijn VVD

Zoetermeerse VVD: Laadkabels, wat is het probleem?

Vlak voor de zomer besloot de gemeente om vanaf 2022 niet meer toe te staan dat elektrische auto’s mogen worden opgeladen met een laadkabel die over de stoep loopt. Maar waarom dit nu ineens niet meer mag is onduidelijk, de Zoetermeerse VVD heeft daarover vragen gesteld aan het stadsbestuur. Als het aan de gemeente ligt moeten alle elektrische auto’s straks op eigen terrein of bij een laadpaal worden opgeladen. Uiteraard geen probleem als je een eigen oprit hebt, maar veel Zoetermeerders parkeren in de openbare ruimte. Zij hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een laadpunt aan de gevel en zonnepanelen op het dak zodat zij de auto voor de deur op een openbare parkeerplaats kunnen opladen. Dat mag dus over 4 maanden niet meer. 'Als overheid moet je maatschappelijke problemen oplossen, maar ik vraag me oprecht af wat het probleem nu is. In de 3,5 jaar dat ik woordvoerder Verkeer en Vervoer ben heb ik nog geen één klacht ontvangen over laadkabels op de stoep. Wel al meerdere over de openbare laadpalen in de stad. We moeten ons dan ook afvragen of we nu niet iets te ambitieus zijn', aldus Jeffrey van Gils, raadslid voor de VVD.

Hij geeft aan dat het een goede zaak is dat er steeds meer laadpalen in de stad staan en vindt het belangrijk dat netwerk ook uit te blijven breiden, maar hij geeft aan te twijfelen of er nu al genoeg laadpalen staan om in een keer al het laden voor de deur te gaan verbieden.

Jeffrey van Gils: 'Straks krijgen we burenruzies over wie bij de laadpaal mag staan terwijl we nu een prima werkend systeem hebben'. De VVD wil van het college weten waarom de ontheffingen ineens niet meer mogen en of er niet meer ruimte is voor maatwerk, de VVD verwijst ook naar voorbeelden in andere gemeenten waar kabels bijvoorbeeld in kabelgoten mogen worden gelegd.

Wil jij jouw ervaringen en/of klachten over laadkabels op de stoep delen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.