Log in op Mijn VVD

Zoetermeer moet altijd beschikken over een ziekenhuis!

Het HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer gaan samen verder op de bestaande locaties. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft gaat zelfstandig door. De drie ziekenhuizen blijven samenwerken in het Orthopedisch Centrum in Zoetermeer, Hartcentrum in Den Haag en Prostaatkankercentrum in Delft. Zo luidt het voorgenomen besluit van het RHG-bestuur in het kader van de ontvlechting van de drie ziekenhuizen. ‘Dat is goed nieuws! Een grote stad als Zoetermeer moet altijd beschikken over een ziekenhuis’, aldus VVD-fractievoorzitter Rob Duiven: ‘Het aanbieden van zorg wordt steeds specialistischer en dus is de samenwerking tussen ziekenhuizen is dus logisch. Gelukkig dat de ontvlechting van de RHG-groep dat niet in de weg staat. Ook het voortbestaan van het spiksplinternieuwe Orthopedisch Centrum in Zoetermeer komt daarmee niet in het geding'.

Het streven is om voor het eind van het jaar te komen tot definitieve besluitvorming, zo laat het bestuur van de RHG aan het Zoetemeerse college weten. Uitgangspunt voor de ontvlechting is dat de juiste zorg op de juiste plek aan patiënten in de regio is gewaarborgd. Dit resulteert in de intentie dat Haga en LangeLand in 2022 juridisch fuseren. In de komende maanden werken de twee ziekenhuizen aan de voorbereiding en nadere invulling van deze fusie.

Voor het LangeLand Ziekenhuis wordt uitgegaan van 7x24 uur basiszorg in Zoetermeer. Rob Duiven: ‘Zoetermeer verdient een volwaardig ziekenhuis met een goede, brede en bereikbare medische zorg. Dat lijkt met dit voorgenomen besluit nu beschikbaar te blijven’. Ook de toekomst van het Zoetermeerse ziekenhuis ziet er positief uit. Het bestuur van de RHG geeft aan dat het lange termijn voortbestaan van het Zoetermeerse ziekenhuis bij een fusie met het HagaZiekenhuis is veiliggesteld. De twee ziekenhuizen versterken elkaar, gelet op bestaande zorginhoudelijke samenwerking en de oriëntatie van inwoners van Zoetermeer op Den Haag.