Log in op Mijn VVD

Eerste hbo-opleiding data science & AI komt naar Zoetermeer

Er is een nieuwe opleiding in de maak binnen De Haagse Hogeschool: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Als alles naar verwachting verloopt, start deze opleiding in september 2022 in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. En dat is groot nieuws: dit is namelijk de eerste hbo-bacheloropleiding in Nederland die specifiek gericht is op data science en AI. 'Door de nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de DIF een logische plek voor deze nieuwe bachelor. Met ruim 300 IT-bedrijven en het hoogste percentage werkgelegenheid in deze branche is Zoetermeer bij uitstek een IT-stad', aldus VVD-wethouder onderwijs Jan Iedema: 'Nieuwe unieke bacheloropleidingen zijn schaars. Dat er juist in Zoetermeer één bijkomt is iets waar we trots op mogen zijn. Tegelijkertijd heeft de aanwezigheid van studenten een positief effect op de stad en de lokale economie'.

Data science en artificial intelligence is een breed vakgebied, waar steeds meer vraag naar is. Projectleider Mirjam Boer van De Haagse Hogeschool: 'In Nederland is een digitale revolutie gaande. Met z'n allen produceren we steeds meer data. Dankzij nieuwe technologieën kunnen steeds meer mensen daar ook iets mee doen. Uit arbeidsmarktonderzoek bleek dat de vraag naar goede data scientists en AI'ers enorm is toegenomen, met name op hbo-niveau. Ook de interessepeiling bij scholieren pakte goed uit voor een bachelor Applied Data Science & AI.'

Studeren bij De Haagse Hogeschool in Zoetermeer is uniek. Want in de Dutch Innovation Factory werken onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers in één gebouw samen aan de ICT-innovaties van morgen. Op deze kleinschalige locatie krijgen studenten veel persoonlijke aandacht en wordt teamgericht gewerkt. Samen met medestudenten en ondernemers in de DIF wordt gewerkt aan projecten, met echte impact op de omgeving. De Dutch Innovation Factory (DIF) bevindt zich in het Dutch Innovation Park. Het Dutch Innovation Park is dé plek in de Randstad voor toegepaste innovaties op het gebied van cyber security, big data, smart mobility en e-health & care. Hier delen IT-bedrijven en ruim 800 IT-studenten kennis en werken er samen. Door de synergie op het park ontstaan innovaties en nieuwe business. Dutch Innovation Park verbindt en biedt kansen.

Bron: gemeente Zoetermeer