Politieke duiding verkiezingen: de kiezer heeft gekozen voor samenwerking

Op woensdag 30 maart besprak de nieuwe gemeenteraad de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Elke fractie gaf een politieke duiding van deze uitslag. Voor de fractie van de Zoetermeerse VVD liet fractievoorzitter Lisette Meijer haar licht schijnen op het oordeel van de kiezer: ‘De VVD is met ruim 6800 stemmen de grootste partij in Zoetermeer gebleven. We moeten het echter wel met twee zetels minder doen. Onderdrukte blijdschap is dan ook de uitdrukking die onze fractie het beste past’. De Zoetermeerse VVD ziet graag een kleine, compacte coalitie, die recht doet aan de uitslag. Een coalitie die slagkracht heeft, een mix kent van ervaren en minder ervaren bestuurspartijen. Waar partijen met en zonder landelijke roots samenwerken als lokaal hart van de stad. En met die coalitie maken we graag een dun coalitieakkoord, waarbinnen er veel ruimte is voor samenspel tussen coalitie en oppositie’.

‘Wij zien een aantal partijen die gewonnen hebben, een enkele zelfs enorm. Wij feliciteren dan ook de PDvZ, Zó! Zoetermeer, Zoetermeer Vooruit en de PvdA. En wij heten nieuwkomer FvD welkom in de Zoetermeerse raad’ aldus Lisette Meijer: ‘De Zoetermeerse kiezer wat ons betreft heeft gekozen voor samenwerking. De kiezer heeft ons met de uitslag verteld dat elke zetel er toe doet in de raad, nu meer dan ooit. En de kiezer geeft ons enorm veel keuze op het gebied van coalitie-vorming’. De Zoetermeerse VVD kiest voor die samenwerking. Voor een coalitie en oppositie die het samen doen. Waar ruimte is voor alle raadsleden om hun warme hart voor Zoetermeer te vertalen naar mooie voorstellen.

Lisette Meijer: ‘De Zoetermeerse VVD ziet de visie Zoetermeer 2040 als de basis voor de inhoudelijke kleuring van deze samenwerking en willen binnen een coalitie afspraken maken over de te nemen stappen de komende jaren, om in 2040 daar te komen, waar we willen zijn. Wij zoeken partners die met ons de woningbouw een verdere boost willen geven, die met ons kritisch naar de kosten van de jeugdzorg willen kijken, die de leefbaarheid in de wijken willen verbeteren, en die met ons willen bouwen aan een veiliger Zoetermeer. Maar bovenal zoeken wij partijen die, net als ons, prioriteit geven aan het sluitend maken van de meerjarenbegroting. Want bij een financieel gezonde stad, is elke inwoner gebaat’.