Werkbezoek Zoetermeerse VVD aan museum De Voorde

Op donderdag 31 maart hebben VVD-raadsleden Rob Duiven en Berend Aptroot een werkbezoek gebracht aan museum De Voorde. Zij kregen van interim-directeur Hans van de Bunte en conservator Marionne Kube een uitgebreide uitleg van de strategie, ideeën en plannen van het museum. Museum De Voorde wil zich onderscheiden door de nadruk te leggen op  de sociaal maatschappelijke kanten van alledaagse en historische onderwerpen en voorwerpen. Het wil hét museum in Nederland zijn over identiteit en het dagelijks leven. Uiteraard werden tijdens het werkbezoek ook de exposities ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ en ‘Respect!’ bezocht.

De Zoetermeerse VVD wil zorgen voor een rijk aanbod van culturele activiteiten, voorzieningen en evenementen. We willen daarmee een groeiend aantal bezoekers naar onze stad trekken. Hierbij spelen musea, horeca, theaters, podia, evenementen, (sport)verenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om muziekfestival, een culinair event of het Stadstheater, in Zoetermeer is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners.

Voor de Zoetermeerse VVD zijn het Stadstheater, Cultuurpodium De Boerderij en het Nationaal Videogame museum onze culturele publiekstrekkers. Of er (financiële) ruimte is voor een tweede museum is nog te bezien. De raad heeft eind november 2021 op basis van een door de VVD, samen met de PVV en CDA ingediend amendement, besloten dat in 2022, zo snel mogelijk na de gemeenteraadsverkiezingen maar nog voor het zomerreces, aan de raad een nieuw raadsvoorstel voorgelegd waarin een voorstel wordt gedaan voor de toekomst van Museum De Voorde.

Het budget voor cultuur neemt daarbij wat de Zoetermeerse VVD betreft niet toe. We zetten het beschikbare geld zo effectief mogelijk in. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners. Van culturele instellingen verwachten we dat ze verantwoordelijkheid afleggen over hoe zij belastinggeld besteden.