Log in op Mijn VVD

Zoetermeer verdient volwaardig ziekenhuis, met geboortezorg!

Op maandag 17 april werd in de commissie Plenair het agenderingsverzoek van alle raadsfracties besproken over de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer. Het college had op 13 april een memo naar de raad gestuurd, waarin het college aangeeft dat het zich grote zorgen maakt over de wijze waarop het bestuur van de onlangs gefuseerde ziekenhuizen Haga en Langeland heeft aangegeven het onderzoek naar de toekomst van de tweedelijns geboortezorg te willen vormgeven. Alle raadsfracties, dus ook die van de Zoetermeerse VVD, maken zich daar net als het college grote zorgen over. VVD-raadslid en woordvoerder over de ziekenhuiszorg in Zoetermeer Jeffrey van Gils: ‘Het zal ook eens makkelijk gaan. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe frustrerend dit moet zijn voor de verloskundigen in onze stad en iedereen die daar direct mee te maken heeft. Namens de Zoetermeerse VVD zeg ik nogmaals onze keiharde steun toe aan het behoud van een volwaardig ziekenhuis, met geboortezorg. Dat verdient Zoetermeer en dat verdienen onze Zoetermeerders’.

Door de scope van het onderzoek (‘op welke wijze kan de Zoetermeerse geboortezorg de komende jaren elders op een veilige manier worden ondergebracht’ in plaats van: ‘hoe houden we de geboortezorg in Zoetermeer overeind?’) dreigt de tweedelijns verloskundige zorg in Zoetermeer te worden wegbezuinigd.

De Zoetermeerse VVD vindt het ongepast en onacceptabel dat er bij een onderzoek naar de toekomst van de geboortezorg wordt voorgesorteerd op het vertrek hiervan uit Zoetermeer. ‘Dat mag gewoon niet de bedoeling zijn’, aldus Jeffrey van Gils: ‘We zijn blij dat de gemeente samen met onder meer de verloskundigen gaat optrekken en dat er nog aan het einde van de maand een plan komt. Daar praten we graag zo snel mogelijk met het college over verder’. De VVD vindt dat daarbij alle mogelijke redmiddelen in beginsel bespreekbaar zijn en graag van het college verneemt hoe de gemeenteraad haar daarbij kan helpen.