Log in op Mijn VVD

VVD en politie vragen aandacht voor het volgende: Gebruikt u beveiligingscamera’s? Geef het door

De politie roept via sociale media en haar website iedereen die beveiligingscamera’s gebruikt op om dat te melden. Op die manier kan een database gemaakt worden die kan worden ingezet als hulp bij opsporing. VVD-Zoetermeer deed hiervoor in 2013 al een aanzet.

In november 2013 werd de VVD-motie ‘Camera in beeld’ door de Zoetermeerse gemeenteraad aangenomen. “De kern van ons voorstel was om ook in onze stad te onderzoeken of de implementatie van Camera in beeld mogelijk is”, aldus fractievoorzitter Jan Iedema. Het doel van Camera in beeld was en is om zicht te krijgen op alle beveiligingscamera’s die door bedrijven en particulieren worden gebruikt.

Door te weten waar die camera’s hangen kan heel snel en gemakkelijk een beroep worden gedaan op de eigenaren als de politie beelden zoekt die kunnen helpen bij opsporing. “Stel je voor dat er een inbraak, of een geval van vandalisme plaatsvindt in bijvoorbeeld het Stadshart en via de camera van de buren zijn de daders te zien”, illustreert Iedema. “Dan wordt het opsporen en aanpakken van die daders een stuk eenvoudiger”.

Mensen die camera’s hebben hangen kunnen dat melden via de site van de politie.

Gisteren riep de Zoetermeerse politie via Twitter stadsgenoten op om dat te doen. Het bijzondere daaraan is dat het college van B&W dik een jaar geleden als reactie op de VVD nog aangaf geen heil te zien in het aansluiten bij Camera in beeld. Het college concludeerde toen: “dat de inspanningen om een dergelijke inventarisatie op te zetten en bij te houden niet opwegen tegen het rendement”. Namens de VVD reageert Iedema nuchter en geamuseerd: “Ach, beter laat dan nooit. Wij vonden het toen en goed idee en dat is het nog steeds. En met iedere crimineel of vandaal die wordt opgepakt wordt Zoetermeer wéér een stukje veiliger. En daar is het de VVD om te doen.