Zoetermeerse VVD steunt brandbrief asielbeleid aan VVD TK-fractie

Gemeenten lopen de kans tegen hun wil in de klappen op te moeten vangen van een disfunctioneel asielstelsel. Er zijn veel betere oplossingen voor het asielbeleid dan het buitenspel zetten van de lokale democratie. Dat vinden héél veel leden van VVD-fracties verspreid over heel Nederland. Door die leden zijn er brieven gestuurd aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer omdat ten aanzien van het asielbeleid ‘in plaats van het karwei van het oplossen van de oorzaken aan te gaan, men naar beneden trapt met almaar meer symptoombestrijding’. ‘Het verkiezingsprogramma van de VVD biedt heldere en bruikbare maar vooral ook veel effectievere handvaten om het probleem van de vastgelopen asielopvang aan te pakken’, aldus VVD-raadslid en portefeuillehouder asiel en integratie Rob Duiven: ‘Te beginnen met het organiseren van een veilige opvang in de regio en het op orde brengen van de buitengrenzen van de EU. Het opofferen van de lokale democratie is geen oplossing voor het probleem, niet eens een slechte oplossing. Daarom staat de ook handtekening van de Zoetermeerse VVD onder de brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer’.

De volledige tekst van de brief luidt als volgt:

Geachte Tweede Kamerfractie van de VVD, beste Sophie en Ruben,

We schrijven jullie aan om onze zorgen en ons ongenoegen te uiten over het kabinetsbesluit om met dwang asielzoekers te plaatsen in een door het COA aangekocht hotel in de gemeente Tubbergen. Het gebeurt tegen de wil van het democratisch gekozen bestuur van de gemeente Tubbergen en gaat daarmee een principiële grens over. We zijn trotse leden van een echte volkspartij, de enige nog, die staat voor vrijheid en, ten minste zo fundamenteel, voor democratie. Het kabinetsbesluit om het democratisch gekozen lokale bestuur met één pennenstreek buitenspel te zetten, heft de gezonde collegiale verhoudingen tussen Rijk en gemeenten, die zo wezenlijk zijn voor ons land, op. Deze situatie plaatst niet alleen de lokale overheden tegenover het Rijk, het draagt ook verder bij aan het verlies van vertrouwen in de politiek en, nog veel belangrijker, in de democratie. Dat kan niet en mag niet.

Wat we naar onze spijt wél al jaren laten gebeuren is het alsmaar opbouwende probleem van ons disfunctionele asielstelsel. De maat is nu echt vol. Het Rijk, met pijnlijk genoeg steeds VVD-bestuurders in een leidende positie, draagt daar de volledige verantwoordelijkheid voor. Het is steeds opnieuw het Rijk dat weigert terugkeer in de relatie met derdelanden belangrijk genoeg te maken, en dat richting de Europese Unie weigert om het oplossen van grens- en migratieproblemen belangrijk genoeg te maken. Het kan namelijk allemaal best, maar het Rijk heeft cynisch genoeg simpelweg andere prioriteiten. Dat maakt de huidige opstelling van het kabinet des te onverdraaglijker. In plaats van het karwei van het oplossen van de oorzaken aan te gaan, trapt men naar beneden met almaar meer symptoombestrijding.

Na deze miskleun moet onze partij zich hervinden. Dat komt allereerst op jullie aan. Deze tijd vereist een sterke VVD die staat voor z’n principes. We zijn de grootste partij, de meeste zetels en we hebben een premier die binnen Europa het een en ander in de melk te brokkelen heeft. Ons verkiezingsprogramma geeft goede handvatten voor de richting die we op zouden moeten. Deze crisis vereist leiderschap, ook als dat op lastige politieke consequenties aankomt. 

Met vriendelijke groeten,

Dordrecht – Rolin den Heijer & John van der Net, Rotterdam – Simon Becker, Halderberge – Jean-Marie Frerichs, Den Haag – Caroline Peeck, Katwijk – Lennart van der Plas, Hillegom – Louise Pijnacker, Papendrecht – Dirk Stouthart, Christel Demmer – Dinkelland, Assen – Michiel Hasslacher, Zoetermeer – Rob Duiven, Leeuwarden – Marcel Visser, Barendrecht – Cees Schaap, Oldenzaal – Edgar Visscher, Ridderkerk – Linda Klaver, Losser – Harry Heegen, Lansingerland – Matthijs Machielse, Hendrik-Ido-Ambacht – Daan van den Wollenberg, Maastricht – Guiseppe Noteborn, Rijssen-Holten – Bart-Jan van den Berg, Hoeksche Waard – Arnold de Man, Bergen op Zoom – Jim Bernaards, Sittard-Geleen – Eefje Joosten, Sliedrecht – Sjors van Wijngaarden, Teylingen – Monique de la Rie, Aa en Hunze – Richard Heling, Zutphen – Jorn Lok, Schiedam – Tom Janssen, Westland – Guus Bakker, Alphen aan den Rijn – Monique de Vos, Cranendonck – Jordy Drieman, Wierden-Enter – Dianne Harberink

Total
0
Shares
Related Posts