Geen referendum over stopzetten subsidie museum De Voorde

Er komt geen referendum over het raadsbesluit van 12 september 2022 met betrekking tot het ‘beëindigen subsidierelatie stichting Museum De Voorde’. Voor een definitief verzoek moeten van tenminste 5 procent van de kiesgerechtigden voor de gemeenteraadsverkiezingen ondersteuningsverklaringen worden overlegd. Het aantal kiesgerechtigden voor de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt 99.285 zodat de drempel van 5 % uitkomt op 4.964. Er zijn 2.016 ondersteuningsverklaringen ontvangen waarmee de drempel van 4.964 ruimschoots niet gehaald is. ‘Ondanks een intensieve campagne van voorstanders van De Voorde, inclusief het museum zelf, hebben slechts een handjevol Zoetermeerders hun handtekening gezet’, aldus VVD-raadslid en portefeuillehouder cultuur Rob Duiven: ‘Dat verbaast mij niet. Zoetermeerders hebben en hadden amper belangstelling voor het museum. Het lage aantal ondersteuningsverklaringen bewijst dat. En anders dan sommige voorstanders van De Voorde beweren verdwijnt niet het enige museum uit de stad. Zoetermeer is nog steeds het Nationaal Videogame Museum rijk. Een museum waar we trots op mogen zijn!’.

Voorstanders van museum De Voorde en het referendum over het raadsbesluit waarin de gemeenteraad had besloten geen wensen en bedenkingen uit te spreken, hebben in een heuse campagne met spandoeken, flyers, advertenties, reclameborden langs de weg en zelfs met de hulp van Sinterklaas getracht Zoetermeerders hun handtekening te ontfutselen. Zonder succes. ‘Dat voorstanders campagne voeren vind ik prima. Politiek en campagne voeren horen bij elkaar’, aldus Rob Duiven: ‘Wat mij wel tegenstond is dat niet het hele verhaal werd verteld. Steevast werd ‘vergeten’ dat het museum de Zoetermeerse belastingbetaler jaarlijks minimaal € 842.000 kost. Ook de kosten van het referendum van € 300.000 tot € 500.000, afhankelijk of het samen met een andere verkiezing wordt georganiseerd of niet, werden niet benoemd’.

Een item hierover op deze site kreeg via het AD brede aandacht, ook omdat Zoetermeer FM naar aanleiding van het AD-artikel aandacht hieraan schonk. Rob Duiven: ‘Via de social media kreeg ik diverse, ook onprettige verwijten over mij heen. Ook zou ik volgens voorstanders van De Voorde mij als raadslid niet over het referendum mogen uitlaten. Onzin natuurlijk, Zoetermeerders hebben recht op het hele verhaal’.

Total
0
Shares
Related Posts