Lekker stappen, maar hoe kom je terug?

Door corona trok het openbaar vervoer veel minder passagiers en waren restaurants, cafés en clubs noodgedwongen gesloten. Nu het nachtleven weer op gang is gekomen, kan je echter wachten tot je een ons weegt bij de bushalte: de nachtbussen komen niet. Die houdt vervoerder HTM in de garage. Sinds februari, het moment dat de horeca weer in de nacht open mocht, meldt de HTM op zijn website dat de zes nachtbussen (N1 naar Scheveningen tot en met N6 naar Zoetermeer) ‘voorlopig’ niet rijden. VVD-raadslid Vivianne van Yperen verbaast zich erover dat de bussen nog steeds niet rijden en stelde vragen aan het stadsbestuur: ‘Als je studenten wilt aantrekken en wilt voorkomen dat jongvolwassenen wegtrekken, moet je zorgen voor goede ov-verbindingen. Door corona is het openbaar vervoer afgeschaald en we merken nu dat de nachtverbindingen niet worden hersteld. Een goed werkend nachtnet is belangrijk voor de ontsluiting van Zoetermeer en is cruciaal om Zoetermeer ook onder uitgaand publiek en studenten een aantrekkelijk woonplaats te houden’.

En dat terwijl ook de nachtbus van Zoetermeer naar Leiden in januari vorig jaar definitief uit de dienstregeling van vervoerder Arriva is verdwenen. Deze bus, lijn 800, was een proef die op initiatief van de Zoetermeerse VVD en SP ontstond in 2017. Vier keer per nacht reed een bus tussen Leiden en Zoetermeer en de proef werd zelfs verlengd omdat er goed gebruik van werd gemaakt. Ideaal was dat de bus aansloot op het nachtnet van de NS, makkelijk om in de vroege ochtend naar Schiphol te reizen of juist na het stappen in Amsterdam weer thuis te geraken.

De Zoetermeerse VVD heeft op aangeven van partijgenoot Jeffrey van Gils, die als 27-jarige het gebrek aan een goede nachtverbinding met Zoetermeer aan den lijve ondervindt, vragen aan het college gesteld.  Jeffrey van Gils, die na de vorming van het nieuwe college hoopt terug te keren in de gemeenteraad: ‘Als je studenten wilt aantrekken en wilt voorkomen dat jongvolwassenen wegtrekken, moet je zorgen voor goede ov-verbindingen. Natuurlijk kan je ook een taxi of Uber nemen. Dat kost veel geld, de nachtbus kostte 5 euro per persoon van Den Haag naar Zoetermeer. Het is fijn als die optie er is’.

Vivianne van Yperen ziet nieuwe kansen voor deze nachtbuslijn als eind dit jaar de aanbesteding volgt van het openbaar vervoer in Zuid-Holland Noord: ‘Die nachtbus moet zo snel mogelijk weer gaan rijden’, vindt Van Yperen, die het college aanspoort om bij de provincie aandacht te vragen voor een permanente nachtlijn.

De HTM laat weten dat het nachtnet voorlopig nog niet wordt hersteld. Dat komt doordat men nu niet genoeg personeel heeft en omdat het op dit moment te kostbaar is. ‘De reizigersaantallen zijn beduidend lager dan voor corona, dus komt er minder geld binnen’, aldus de HTM die ervoor kiest om eerst de aangepaste dienstregeling eerst naar het oude niveau terug te brengen om daarna te kijken wanneer het haalbaar is om de nachtbussen weer te laten rijden.

Bron: Algemeen Dagblad (11 mei 2022)

Total
0
Shares
Related Posts