Verloren gegevens oorzaak trage herstel verkeerslichten

Op woensdagavond 24 februari 2021 crashte een auto tegen de verkeerslichten op de kruising van de Aziëweg, Europaweg en Australiëweg. In razend tempo werd een tijdelijke verkeersinstallatie neergezet zodat de kruising weer veilig gebruikt kon worden. Tot bevreemding van de Zoetermeerse VVD staat na bijna anderhalf jaar na het ongeluk die tijdelijke installatie er nog steeds en is de schade aan de permanente installatie niet gerepareerd. Op 15 augustus stelde VVD-raadslid Jeffrey van Gils daar schriftelijke vragen over. Uit de antwoorden van het college op 9 september blijkt dat de verkeerslichten in oktober 2022 gerepareerd zullen worden. Verloren informatie over de revisiegegevens en exacte afmetingen van de fundering zijn de reden dat de reparatie op zich wachten. ‘Beter laat dan nooit natuurlijk’, laat Van Gils weten: ‘Gelukkig treft het college zelf de les dat het bewaren van revisiegegevens van de verkeersregelinstallaties in het vervolg zorgvuldiger moet’.

Door de aanrijding in 2021  raakte zowel het portaal als de fundering van de linker mast van het portaal zwaar beschadigd. Om te beoordelen of herstel van de fundering mogelijk was, is door de afdeling Stadsbeheer gezocht naar de revisiegegevens van deze specifieke fundering. Het blijkt dat deze informatie verloren is gegaan. Er zijn dus geen gegevens over exacte afmetingen van de fundering en of deze met palen onderheid is. Besloten is door de gemeente de fundering niet te herstellen maar volledig te laten verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Voor het bepalen van de afmetingen en vorm van de nieuwe fundering heeft Stadsbeheer een ingenieursbureau ingeschakeld. Dit bureau heeft het nodige veldonderzoek uitgevoerd (om te bepalen hoeveel ruimte beschikbaar is) en sterkte berekeningen gemaakt ten behoeve van het plaatsten van een nieuw portaal. Op dit moment is de nieuwe fundering in productie. Het zoeken naar revisiegegevens, het uitvoeren van berekeningen voor een nieuwe fundering en de lange levertijd van fundering en nieuw portaal hebben tot een lange herstelperiode geleid.

Op de vraag of alle schade door het ongeluk verhaald kan worden op de (verzekeraar van de) veroorzaker antwoordt het college dat de veroorzaker bekend is en dus de verwachting gerechtvaardigd is dat de verzekeringsmaatschappij deze schade volledig gaat vergoeden.

 

Total
0
Shares
Related Posts