Uitvoering VVD-motie met plaatsing eerste schaaktafels in de buitenruimte

Met de openstelling van het ‘Rondje Gezond’ zijn ook de eerste openbare schaaktafels verschenen in het Zoetermeerse straatbeeld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de tijdens het najaarsdebat van 2022 ingediende VVD-motie ‘Urban Chess’ die het college oproept te onderzoeken waar in Zoetermeer schaaktafels en groepen van schaaktafels (‘chess courts’) in de buitenruimte in de wijken geplaatst kunnen worden. Initiatiefnemer en indiener van de motie VVD-raadslid Rob Duiven: ‘Schaken aan schaaktafels in de buitenruimte is een laagdrempelige, leuke, leerzame, uitdagende en ontspannende manier is om elkaar te ontmoeten, zelfs als men elkaars taal niet spreekt, en daarmee de kans op eenzaamheid tegengaat en de sociale cohesie en samenwerking in de wijken en buurten versterkt. Steeds meer gemeenten, en gelukkig Zoetermeer nu ook, gaan over tot het plaatsen van schaaktafels in de openbare ruimte!’.

Op nieuwe beweegroute ‘Rondje Gezond’ dat Meerzicht, Entree en Driemanspolder met elkaar verbindt, staan schaaktafels op twee locaties. ‘Er zijn in totaal op zes plaatsen schaaktafels gepland’, aldus Rob Duiven: ‘Wat mij betreft een mooi begin van nog een verdere uitbreiding. Het plaatsen van schaaktafels draagt bij aan het versterken van de aantrekkelijkheid, kwaliteit en diversiteit in de wijken en buurten. De ervaring is andere steden leert dat vooral het plaatsen van twee of meer schaaktafels op één locaties pas echt zoden aan de dijk zet’.

Het door VVD-wethouder Jan Iedema op 1 juli 2023 geopende ‘Rondje Gezond’ is een inclusieve beweegroute, geschikt voor alle leeftijden en sportniveaus. Men komt langs interessante plekken en (groene) randen van de wijken Entree, Driemanspolder en Meerzicht. Het start- en eindpunt is bij station Zoetermeer aan de Boerhaavelaan. Op de route maakt men gebruik van het straatmeubilair in de omgeving én van beweegtoestellen. Even uitrusten tussendoor of een drankje na afloop? Dat kan bij het Golden Tulip Hotel, lunchroom Bij Foodie en buurtcentrum De Spil. Ook zijn Dunea tapkranen onderweg, handig om een fles te vullen of een slokje water te nemen.

Bij de plaatsing van de eerste schaaktafels zijn ook de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de Zoetemeerse schaakverenigingen Promotie en Botwinnik betrokken, zoals ook de door D66, PvdA, Zo`! Zoetermeer, CDA en FvD mede ingediende motie vraagt.

Total
0
Shares
Related Posts